به گزارش یزدفردا: حساسیت به وضعیتی گفته میشود که سیستم ایمنی نسبت به یک ماده حساسیتزا یا «آلرژن» بیش از اندازه واکنش نشان دهد. در این شرایط بدن فرد دچار حساسیت فصلی به طور مداوم آنتیبادیهایی را تولید میکند که وارد سلولها شده و باعث آزاد شدن هیستامین و سایر مواد شیمیایی میشوند. هیستامین موجب گشاد شدن رگها میشود و با ایجاد تورم در ناحیه بینی و چشم از وارد شدن آلرژی به بدن جلوگیری میکند. افراد بسیاری هستند که در فصل بهار با حساسیتهای فصلی مواجه میشوند و ناچارند مشکلات ناشی از آن را تحمل کنند. به گفته سازمان غذا و داروی ایالات متحده امریکا، آلرژی فصلی میتواند در برخی موارد باعث تحریک یا تشدید آسم شود یا منجر به مشکلات سلامتی مانند عفونتهای سینوسی و گوش شود.
اگر شما هم سابقه ابتلا به آلرژیهای بهاری را دارید، برای تسکین حساسیت خود این ۵ روش را امتحان کنید:
۱. برای ساعات طولانی بیرون از منزل نمانید
بهار، فصل گردهافشانی گیاهان است و این ذرات دائماً در هوا آزاد هستند. هنگامی که در محیط باز هستید، با هر تنفس، بینی و ریههای خود را از این گردهها پر میکنید؛ که همین مسئله میتواند باعث بروز یک واکنش آلرژیک شود. سعی کنید اگر کار ضروری ندارید، بیشتر در منزل بمانید یا حداقل ساعات بیرون ماندن از خانه را محدود کنید. ماندن در خانه روشی مؤثر برای پیشگیری از ایجاد حساسیتهای بهاری است؛ به خصوص در روزهای بادخیز و در ساعات اولیه صبح که میزان گردههای موجود در هوا در بالاترین سطح خود است.
بیرون از منزل از عینک استفاده کنید تا صدمات ناشی از این گردهها را به حداقل برسانید. همچنین استفاده از ماسک نیز بهعنوان یک فیلتر مانع از ورود ذرات به دستگاه تنفسی شما میشود.
پزشکان توصیه میکنند در بدو ورود به خانه، همیشه دوش بگیرید، موهایتان را کامل بشویید و لباسهایتان را عوض کنید تا ذرات و غبار نشسته بر تن خود را از بین ببرید.
۲. داروهای ضدحساسیت مصرف کنید
آنتیهیستامینها داروهایی هستند که میتوانند علائم حساسیت فصلی را کاهش دهند. «لوراتادین»، «سیتیریزین» و «فکسوفنادین» نمونههایی از داروهایی هستند که میتوانید بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید و با مصرف آن عطسه، خارش، آبریزش بینی و چشم را رفع کنید. همچنین مصرف «سودافدرین» نیز گرفتگی بینی را کاهش میدهد.
در صورتی که مصرف دارو نتواند علائم آلرژی را تسکین دهد، پزشک ممکن است واکسن ضد آلرژی تجویز کند. این واکسنها حاوی مقدار کمی گرده هستند و به بدن در ایجاد مقاومت در برابر آلرژنها کمک میکنند.
۳. پیشگیری کنید
اگر سابقه طولانی در خصوص ابتلا به حساسیتهای بهاری دارید، توصیه میشود حداقل یک هفته قبل از شروع فصل، پیش از اینکه چشمهایتان آبریزش پیدا کند و بیوقفه عطسه کنید، مصرف دارو را شروع کنید. به این ترتیب، اثر دارو در زمان عود حساسیت، در سیستم ایمنی بدن شما خواهد بود و به کاهش علائم کمک خواهد کرد.
۴. درمانهای سنتی را دستکم نگیرید
درمانهای طبیعی و سنتی بهعنوان روشهای ساده و در دسترس میتوانند علائم آلرژیک را به حداقل برسانند. به طور مثال، نمک در طب سنتی به عنوان یک گندزدای قوی شناخته میشود. در صورت ابتلا به حساسیت فصلی، توصیه میشود روزانه دو مرتبه آبنمک رقیق قرقره کنید؛ تا گرد و غبار و ذرات حساسیتزا از دهان خارج شوند.
همچنین برخی از داروهای گیاهی نیز به جلوگیری یا کاهش علائم آلرژی کمک میکنند. مثلاً استفاده از روغن بنفشه نیز حساسیت فصلی را تسکین میدهد. برای زدودن ذرات واردشده به بدن، میتوانید روزانه دو قطره روغن بنفشه را داخل بینی بریزید یا روغن بنفشه را روی شقیقهها بمالید و چند دقیقه ماساژ دهید. این کار در درمان عسطههای بیوقفه مفید است.
۵. این عادات سالم را اتخاذ کنید
در فصل بهار ترجیحاً پنجرهها را ببندید تا از ورود گردهها به محیط داخل جلوگیری شود.
به جای پنکه که هوا را از بیرون به داخل میکشد، از کولر برای خنک کردن محیط استفاده کنید.
برای پیشگیری از گسترش و انتقال ذرات حساسیتزا، کفشهای خود را پشت درب منزل در بیاورید تا آلرژنها در محیط خانه انتشار پیدا نکنند.
لباسها یا ملحفهها را در هوای آزاد خشک نکنید، زیرا امکان جذب غبار و گرده گیاهان در الیاف آنها وجود دارد.
همچنین برای کاهش علائم و عوارض حساسیتهای فصلی توصیه میشود سیگار نکشید، زیرا استعمال دخانیات میتواند علائم آلرژی را تشدید کند.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 11,ژانویه,2025